OPG ČORIĆ
MIBPG.000177478

Krčić 4
10291 Prigorje Brdovečko

01/33-97-658

098/98-199-48

092/170-18-38

 

Čajevi

 

       Nije ni čudo što sve više ljudi u čaju nalazi užitak i opuštanje jer čajevi su doista čudotvorni napici: pomažu uklanjanju stresa, oživljavaju osjetila itd., a osim toga sadrže cijeli niz aktivnih tvari koje čuvaju naše zdravlje.
        Razlog zbog kojeg ovaj aromatični napitak blagotvorno djeluje na organizam jest u teinu, koji potiče rad središnjeg živčanog sustava: pojačava sposobnost opažanja, uklanja umor, popravlja raspoloženje.
        Svaki listić čaja sadrži i vrijedne supstancije koje u trenutku prelijevanja vrućom vodom prelaze u napitak: vrlo učinkoviti polifenoli neutraliziraju štetno djelovanje slobodnih radikala, flour jača zube, mineralne tvari i elementi u tragovima optimiziraju zdravi užitak.
        Poštujući prirodne osobine svake biljke, pravilnim ćemo odabirom i pripremom čajnog napitka, od prirode dobiti najbolje i za osjetila i za zdravlje.

        Kvaliteta naših čajeva je u postupku čuvanja i praćenje proizvodnje – od uzgoja, branja, sušenja, te kontroliranom preradom.
                Kada pripremamo čajni napitak obično je praktičnije upotrijebiti čaj u filtriranoj vrećici jer je tako izbjegnuto procjeđivanje. Neka nam ne bude teško odreći se bržega pripremanja čaja, kada želimo ostvariti bolji medicinski učinak. On će doći više do izražaja ako čaj nije toliko usitnjen kao onaj u filtriranim vrećicama.

         Osim o pravilnom odabiru i kakvoći polaznoga biljnoga materijala, kakvoća čaja - to znači i njegov učinak - ovisiti će i o načinu pripremanja, te o vremenu i načinu uzimanja.
        Za željeni učinak čaja važan je način njegova pripravljanja. U pravilu čajevi se NE KUHAJU. Dovoljno je željenu količinu preliti prokuhanom vrelom vodom i poklopljeno ostaviti da odstoji 10 do 15 minuta.
        Prednost uporabe vrele vode u izradi pripravka je uništenje bakterija prisutnih na biljnoj drogi pa je s bakteriološkog stanovišta uporaba uvarka najsigurnija - količina bakterija je deset puta manja.
        Ako čaj duže vri ili ga ostavimo da stoji duže od navedenog vremena po uputi, izlučuju se i druge tvari čiji učinci nisu uvijek poželjni, dok se pak oni očekivani, ljekoviti izgube. Stoga je važno da se pomno držimo uputa.
        Uvijek treba pripremati manju količinu čaja, koju možemo popiti tijekom istoga dana ili u još kraćem vremenu. Stajanjem se u priređenom čaju zbivaju promjene, koje mijenjaju njegov učinak.
        Napitak se može piti nezaslađen ili zaslađen, najbolje sa medom. Za bolji medicinski učinak, preporučuje se uzimanje topla napitka, osim kad je savjetovano suprotno.

       Dugotrajna primjena čaja bez povremenih prekida NIJE preporučljiva. Najbolje je čaj piti 21 dan, napraviti pauzu od 7 – 14 dana, te po potrebi kuru ponoviti.

       Upute za pripravljanje čaja napisane su za odrasle - u pripremi čaja djeca koriste manje količine čaja:

  • 2 do 3 godine starosti, 1/4 doze za odrasle;
  • 3 do 4 godine starosti, 1/3 doze za odrasle;
  • 4 do 8 godina starosti, 1/2 doze za odrasle;
  • 8 do 12 godina starosti, 3/4 doze za odrasle;
  • od 12 godina na više, kao odrasli.

     Preporučene dnevne doze, za odrasle i za djecu, NE SMIJU se prekoračiti.

      ČAJNE MJEŠAVINE
pakiranje u kutiji po 100 grama

       CIJENA ČAJEVA: 40,00 kuna