OPG ČORIĆ
MIBPG.000177478

Krčić 4
10291 Prigorje Brdovečko

01/33-97-658

098/98-199-48

092/170-18-38

 

Divlji kesten

 

       DIVLJI KESTEN (Aesculus hippocastanum L.)

         LJEKARNIČKI NAZIV: Hyppocastani semen, cortex, flos
       OSTALI NAZIVI:
      
OPIS : drvo visoko, razgranato i stasito. Uzgaja se u drvoredima, parkovima i pojedinačno . Raste u najvećem dijelu Europe. Može doživjeti preko 200 godina. Lišće je krupno, prstasto podijeljeno na 5 do 7 sjedećih listića, na zajedničkoj dugačkoj peteljci.
                    Cvjetovi bijeli ili ružičasti, sa žutim i ružičastim mrljama, poredani u piramidalne, zbijene i uspravne grozdove. imaju 4 do 5 latica i 7 prašnika, koji zavinuto strše izvan cvijeta.
                    Plod je krupna bodljikava zelena čahura koja se otvara na tri šava i sadrži 1, rjeđe 2 doi 3 krupna, zaobljena , smeđe-crvena sjemena koje nazivamo kestenima.
                    Kora drveta je tamnosmeđe-siva, grubo ispucana.
                    Pupoljci pupaju od ožujka do svibnja, omotani su sjajnom ljuskom što izlučuje smolasto ljepljivu tvar, radi zaštite od hladnoće.
      SASTAV: kora sa stabla i grana ( Hipopocastani cortex) ili ( Castaneae equinae cortex ) sadrži oko 3% eskulina, aglikona eskuletina, kumarinskog glikozida fraksina, tanina i dr. Upotrebljava se kao adstringens i taninska sirovina.
                    Sjeme (Hipopocastani semen) sadrži 40-60 % škroba, 8-28% sirovog saponina /escina/, oko 9% šećera, 8-10% bjelančevina, 2,5-7% masnog ulja, oko 2% tanina, flavonske, kumarinske derivate i druge sastojke. Ne može se jesti, jer je gorkog okusa.
                        
Pupoljci sadrže eskulin, cvjetovi tanin i kvercitin, zelena bodljikava ljuska katehinske tanine i flavonske heterozide.
       BRANJE:
pupoljci i cvjetovi u travnju i svibnju, plodovi u rujnu i listopadu, a kora potkraj zime i u proljeće
       
DJELOVANJE: upotrebljava se za izradu velikog broja galenskih i industrijskih farmaceutskih preparata – prvenstveno za liječenje venoznih oboljenja, prije svega proširene vene, hemoroida, tromboflebitisa i drugo.
                    Sjeme divljeg kestena koristi se za dobivanje škroba iz kojega se nakon hidrolizacije u šećer i fermentacije šećera može dobiti alkohol ili mliječna kiselina. Saponin izoliran iz sjemena može se koristiti za pranje , njegu kose, i drugih kozmetičkih preparata, za pjenušave rastvore u aparatima za gašenje požara – kao emulgator. Sjeme također sadrži vitamine B1, C i K, te nešto mineralnih soli. U svim dijelovima biljke koja se koristi, najdjelotvorniji i ljekoviti je upravo saponin koji liječi od kožnih bolesti, razrjeđuje krv i čini je manje ljepljivom.
                    Ekstraktom divljeg kestena liječi se venozni sustav uopće, naročito hemoroidi, proširene vene na nogama, thrombophlebitis i varikozna ulcera - otvorene rane puknutih vena na nogama.
                    Pomaže i u slučajevima katara nosne sluznice, bronhija, pluća i crijeva.
       NEŽELJENO DJELOVANJE: