OPG ČORIĆ
MIBPG.000177478

Krčić 4
10291 Prigorje Brdovečko

01/33-97-658

098/98-199-48

092/170-18-38

 

Flebisiti i tromboflbisiti

 

       Flebisiti i tromboflebisiti

         Vrlo često u bolesnika koji imaju prošširene vene na nogama nastaju upalne promjene koje su razlog dolaska liječniku. Ako uz  te upalne promjene na venama nastaju i trombi, simptomi bolesti mogu biti i izražženiji pa je potrebno i dulje liječenje. U mnogih osoba srednje i starije žživotne dobi mogu se na nogama vidjeti proširene vene na nogama. Osim žživotne dobi za njihov nastanak pogoduju spol,  naslijeđe ( u 15 – 40% ), trudnoća, uporaba oralnih kontraceptiva, radne navike, dugo stajanje i sjedenje i prekomjerna tjelesna težžina.

         Kliničkim se pregledom obično razlikuje 7 stadija bolesti:

         Stadij 0 - ne vidi se niti pipa znakova prošširenih vena.

         Stadij 1 - vide se teleangiektazije, venule, retikularne vene ili crvenilo/oteknuće oko gležžnja

         Stadij 2 - vide se varikozne vene

         Stadij 3 - vidi se edem, ali bez promjena na kožži.

         Stadij 4 - vide se promjene na kožži koje su uzrokovane boleššću vena (pigmentacija, venski ekcem, lipodermatoskleroza, tj. otvrdnuće i zatamnjenje kožže).

         Stadij 5 - vide se promjene na kožži, uz ulkus, koji je zarastao.

         Stadij 6 - vide se promjene na kožži uz postojanje otvorenog ulkusa.

 

        Tijekom  žživota  „popušštanje“ vena možže napredovati - mogu se pojaviti mnogobrojne komplikacije, a jedna od njih je nastajanje flebitisa i tromboflebitisa.

         Flebitis je stanje koje označava upalu površšinskih vena, a tromboflebitis je lokalna upala venske stijenke i okolnog vezivnog tkiva sa stvaranjem tromba (ugrušška) u ššupljini površšinske vene, koji dovodi do njenog potpunog ili djelomičnog začepljenja.

         Klinički se nađe uzdužžni eritem (crvenilo) i otvrdnuće koje prati zahvaćenu površinsku venu zahvaćenu uz izrazitu bolnost. Bolesnici se najčešće žžale na osjećaj izrazite boli, zatezanja, žžarenja na upaljenom mjestu.

      TERAPIJA FLEBITISA I TROMBOFLEBITISA

      Potkoljenični flebitis i tromboflebitis liječi se lokalno stavljanjem obloga od hladne prokuhane vode koji se držži do 15 min. Nakon toga se na bolno mjesto namažže i lagano umasira melem od divljeg kestena- koji se možže namazati nekoliko puta dnevno. Melem od divljeg kestena smanjuje otok, bol i upalnu reakciju, bolesnici ga dobro podnose i efikasno pomažže u smanjenju upale.

         Vrlo je važžno ujutro prije ustajanja iz kreveta namotati elastični zavoj na nogu ili obući kompresivnu čarapu. Osim navedene lokalne terapije koja je vrlo važnža i daje izvrsne rezultate, potrebno je preporučiti peroralnu terapiju koja uključuje antiflogistike - lijekove koji smanjuju upalni proces. Antibiotik se uzima  samo kod sekundarne infekcije, što je zaista vrlo rijetko.

         Preporučuje se hodati što višše kako bi se spriječilo štrenje trombotskog procesa u dubinski venski sustav. Nakon povlačenja promjena, na mjestu upale mogu kroz nekoliko mjeseci biti vidljive smeđa žarišta (hiperpigmentacije) i mjestimična otvrdnuća na zahvaćenoj veni.

         Kada prođu znaci upale važžno je nastaviti mazati  melem od divljeg kestena na prošširenu venu kako bi se spriječilo nastajanje ponovnog tromboflebitisa i smanjio osjećaj težžine i bolova u nogama.