OPG ČORIĆ
MIBPG.000177478

Krčić 4
10291 Prigorje Brdovečko

01/33-97-658

098/98-199-48

092/170-18-38

 

O češnjaku

 

DOKTOR ZA ČEŠNJAK

      Dr Mijo Šućur obranio je doktorsku disertaciju o ljekovitosti bijelog luka, dokazujući na 750 bolesnika njegovu efikasnost u liječenju mnogih oboljenja, a prije svega onih koja sve više ugrožavaju suvremenog čovjeka s masnoće u krvi, dijabetes, visokikrvni tlak, raznovrsne infekcije.

       Kažu da su ga već poznavali stari Slaveni, da je, tko zna kako, stigao iz srca Azije, dalekog Irana, da je služio i kao neizbježni rekvizit, za sve coprnice, a i danas ga upotrebljavaju protiv uroka i za “bajanje”.

       Čudotvorni češnjak iz porodice ljiljana uzgajali su Kinezi, Židovi, Hindusi, Egipćani i drugi narodi kao dragocjenu biljku. Herodot je u “Odiseji” opjevao češnjak kao “biljku spasa”, a kad se gradila čuvena Keopsova piramida u dolini Nila, mnogi karavani dovlačili su bijeli luk za njezine graditelje da im ojača zdravlja, da izdrže fizičke napore. I naši djedovi i bake, koji pamte strašnu najezdu gripe “španjolke” potkraj prvoga svjetskog rata, znaju da je jedina zaštita tada. bila učešnjaku, octu. I suvremena medicina mu priznaje ne male zasluge u obrani čovjeka i čovječanstva pred najezdom kuge i drugih bolesti koje su nekada harale svijetom.

       Ali, malo je poznato da je zagrebački liječnik primarius dr.Mijo Šućur, specijalist opće medicine Doma zdravlja “Medveščak” , docent Katedre za opću medicinu MFZ-a, prvi u svijetu obranio doktorsku disertaciju s temom o ljekovitosti češnjaka, dokazujući njegovu efikasnost u terapiji povišenih masnoća u krvi koje ugrožavaju suvremenog čovjeka. Dr Šućur pripada liječnicima koji vjeruju da suvremena medicina ne smije zanemariti i korisnost ljekovitog bilja. Naime, kaže, danas čovjek ne živi samo u zagađenoj okolini, zagađen je i njegov organizam - hranom i napicimaunose se razni opasnii otrovni sastojci, a tome veoma pridonosi i sve veća, užasavajuća upotreba raznovrsnih lijekova.

Dokazano je

 • Što pokazuju vaša istraživanja s češnjakomu liječenju nekih bolesti?
 • Dokazano je da povišene masnoće u krvi prerano uzrokuju ateroskleroze s najčešćim komplikacijama u obliku srčanog infarkta i moždane apopleksije, što u mnogome pridonosi da su kardio-cerebro vaskularne bolesti vodeći uzrok preranog invaliditeta i smrti. Za liječenje povišenih masnoća u krvi postojali su neki preparati koji su se koristili dok su se uzimali, ali su imali nepoželjne nuspojave. Češnjak je hrana, začin i lijek, pa sam proveo 750 pokusa na bolesnicima i dokazao da je češnjak efikasniji od svih preparata i da kod dvije trećine bolesnika normalizira povišene masnoće u krvi u roku od tri tjedna!
 • Ima li češnjak i drugih pozitivnih učinaka?
 • Češnjak snizuje povišeni šećer u krvi i svi su moji pacijenti, dok su uzimali svakodnevno češnjak, morali smanjiti dozu lijekova za liječenje šećerne bolesti, a neki koji su uzimali tablete morali su ih potpuno napustiti. Za vrijeme redovnog uzimanja češnjaka popravljao se ili normalizirao povišeni krvni tlak i također su mnogi bolesnici smanjivali ili obustavljali uzimanje tableta. Zapazio sam povoljno djelovanje češnjaka kod pacijenata koji su imali oštećenje bubrega i jetre, pa i kod oboljenja drugih organa i sistema. Već tjedan dana nakon redovnog uzimanja češnjaka u punoj dozi prestaje zamašćivanje i ispadanje kose. Kroz dvije godine praćenja i u 750 pokusa ni kod jednog pacijenta nisam zapazio poremećeni koagulogram.
  Moji pacijenti kroz dvije godine uzimanja češnjaka praktično nisu imali problema s febrilnim oboljenjima. Naime, češnjak se, pošto se proguta, luči probavnim, mokraćnim i dišnim traktom, te kroz kožu, pa svugdje gdje prolazi antibiotski djeluje.

Češnjak preparati

 • Da li farmaceutska industrija proizvodi lijekove, tj. preparate, od češnjaka?
 • Da, i to u više zemalja. Ima tableta, dražeja i kapsula, pa čak i takvih kojima je potpuno oduzet miris, ali na žalost uvjerio sam se da je bitno smanjen pozitivan učinak češnjaka. Češnjak je termolabilan i fotlabilan, a potreban je i stabilizator tim preparatima. Proizvođači su o tome malo razmišljali, pa ni u toku proizvodnog procesa, ni pri uskladištenju, dakle od proizvođača do potrošača, nisu uspjeli riješiti taj problem. Nadam se da će kod nas uskoro biti proizveden preparat na osnovi češnjaka koji će garantirati i njegovu kvalitetu.
 • Kakav je najbolji učinak kod uzimanja češnjaka, kada ga treba uzimati?
 • Najbolje je kad se uzima svjež, prirodni češnjak. Posebno nakon dolaska s posla kući, i to uz ručak i večeru; po jedan veći ili dva manja režnja, što je doza dva puta po pet grama. Inače, tko je u mogućnosti, preporučujem da uzima tri puta, dakle i ujutro. I svaki put obavezno uz jelo.
 • Kako ukloniti miris češnjaka?
 • Ima i tome lijeka. Najbolji je peršin, svježi, sirovi, isjecka se i jedna velika žlica sažvače u ustima. Dobro je peršin i pojesti, jer sadrži velike količine C vitamina, mnogo više nego limun, pa je i on vrlo koristan, a poznat je i kao vrlo dobar biljni lijek za jačanje vida, pomaže očima.
 • Koliko je češnjak koristan u obrani od virusa, kod gripe, na primjer?
 • Veoma je koristan, vrlo je snažan, uspješan antibiotik, jači i od nekih sintetičnih antibiotika koji se često upotrebljavaju.

I smiruje

 • Kako češnjak djeluje kod djece?
 • S djecom nisam obavljao istraživanja, ali iz prakse znam da je i za djecu vrlo koristan, ubija gliste, parazite, pomaže u zaštiti grla od infekcije, dišnih putova, probave.
 • Je li češnjak kancerogen?
 • Ne, upravo obratno, češnjak je, to je dokazano nekim istraživanjima u svijetu, antikarcenogen, pa može štititi naš organizam i od pojave zloćudnih tumora.
 • Što ste još utvrdili?
 • Malo se dosad znalo da je češnjak vrlo dobar i u liječenju oboljenja mokraćnih putova koja su sve češća, gdje antibiotici nemaju puni efekt pa češnjak može biti koristan dodatak liječenju. Također je izvanredan i kod oboljenja prostate, gdje antibiotici nisu dovoljno efikasni, pa češnjak biva koristan dodatak liječenju.
 • Djeluje li češnjak i na nervni sistem, na psihu?
 • Smiruje, djeluje umirujući, dakle i kao sedativ.
 • Na kraju nam recite kako ste i zašto se odlučili da proučavate i popularizirate češnjak?
 • Imao sam problema s povišenom masnoćom u krvi, uzimao sam lijekove, tablete, nije bilo poboljšanja. Čak sam imao i ozbiljnih problema s jetrom i bubrezima. Počeo sam proučavati literaturu, istraživao narodnu i školsku medicinu, i sam počeo upotrebljavati češnjak. Rezultat je bio iznenađujući, već za tri tjedna s češnjakom je bilo postignuto normaliziranje masnoća u krvi.

VJESNIK, 1979