OPG ČORIĆ
MIBPG.000177478

Krčić 4
10291 Prigorje Brdovečko

01/33-97-658

098/98-199-48

092/170-18-38

 

O žučnim kamencima

 

ŽUČNI KAMENAC

       Postoji više biljaka koje pospješuju uklanjanju kamenaca, bilo bubrežnih, bilo onih žučnih. No, kod jednih i drugih potrebno je znati da je upala žučnog mjehura najčešće tijesno povezana sa žučnim kamencima.
       Na stvaranje žučnih kamenaca utječe i gojaznost a česti su i u trudnoći.

       Kamenci su većinom mješovitog tipa – sastavljeni od kolesterola i kalcijevih spojeva. Tegobe su vrlo različite. Žučni kamenci mogu nastati na više načina: između ostaloga i nepravilnom prehranom, a ne treba zanemariti i nasljedne sklonosti. No, nasljedna dispozicija ne mora nužno značiti da će osoba oboljeti i dobiti žučne kamence.

       Previše masti i brašna, svinjetina, jaja, kupus, (kiseli), naročito pogoduju nastanku žučnih kamenaca. Zapravo, žučni kamenci su posljedica prijašnjih upala žučnog mjehura, a i psihička uzbuđenja mogu pridonijeti nastanku kamenaca.

       Ako se žučni kamenac zaglavi ili se žučovod potpuno zatvori (uslijed upale), žučni mjehur treba često operacijom ukloniti da se izbjegnu još veće opasnosti.

         U svakom slučaju potrebno je uzimati jabuke, dok god tegobe traju. Jabuka bez ljuske i kuhana jabuka potiče izlučivanje žuči te smanjuje grčevite bolove kod upale žučnog mjehura i žučnih kanala. Pravi, domaći jabučni ocat može uveliko pomoći, uz duže uzimanje.

       Izbjegavati ili potpuno ukloniti iz prehrane masna jela, alkohol i cigarete.

       Terapija gladovanjem – postom ili dijetom – može pomoći u smanjenju boli. Potrebno je regulirati stolicu.

      Krupne žučne kamence treba ipak operativno ukloniti.

       One sitnije uspješno uklanja naš ČAJ PROTIV PIJESKA I KAMENCA U ŽUČI.