OPG ČORIĆ
MIBPG.000177478

Krčić 4
10291 Prigorje Brdovečko

01/33-97-658

098/98-199-48

092/170-18-38

 

O bronhitisu

 

KRONIČNI BRONHIJALNI KATAR (BRONHITIS)

      Bronhitis je upala sluznice u bronhijama. Pojava katara nije uvijek burna, niti se uvijek opće stanje bitnije pogorša, ali kod starijih ljudi i male djece ova pojava može biti vrlo teška i čak pogibeljna. Stoga, u slučaju ove bolesti, uz opće prirodno liječenje, treba posjetiti i liječnika.

       Kronični bronhijalni katar ili bronhitis je tipični katar za sve dišne putove. Kronično ne mora značiti i da je već od početka neizlječivo.
       Neka bolest postaje kronična tek nakon što je organizam ne uspije prevladati dok je još bila akutna, naročito ako su obrambene snage organizma od početka bile preslabe ili je uzrok bio prejak ili je predugo trajao. Kronično oboljenje je zapravo slab kompromis između organizma i oboljenja. Ako kronično stanje traje predugo, na organizmu nastaju oštećenja koje više nije moguće uvijek izliječiti.

       Prvi korak u liječenju je povećanje obrambenih snaga organizma, a postiže se tako da sve obrambene snage organizma potaknemo na rad, izmijeniti prehranu, potpomažući i nadopunjujući odgovarajućim lijekovima, ljekovitim biljkama, a u ovom slučaju najvrijednije biljke su :

       Viola odorata – ljubica, ljubičica; Primula officinalis (Primula vulgaris) - jaglac, jedna od prvih proljetnih biljaka koja se javlja, za liječenje se koriste svi manje-više žuto obojeni jaglaci, cvijetovi i podzemni dijelovi; nadalje se koristi Glycyrrhiza glabra – sladić, slatki korijen; Pimpinella anisum – anis; Foeniculum vulgare, Althaea officinalis, Althaea rosea, Tussilago farfara – podbjel, uglavnom se koriste mlađi listovi (Folium Farfarae), te cvjetovi u kojima ima sluzi, te se koristi naročito kod jakog kašlja. Zatim Islandski lišaj – Cetraria islandica; Plantago lanceolata – trputac, ali i ostale vrste iz porodice trpuca; Malva sylvestris – crni sljez: zbog obilja sluzi koriste se svi dijelovi biljke, no na prvom mjestu su listovi ( Folium Malvae) i cvijetovi ( Flos Malvae), smanjuje nadražaj a isto tako i svi dijelovi bijeloga sljeza; Thymus vulgaris - timijan; Thymus serpyllum – majčina dušica; Linum catharticum, Trigonella Foenum graceum – piskavica ; rod Verbascum (divizma), te Pulmonaria officinalis - plućnjak; ali i druge koje nisu nabrojene.

      To su prvenstveno biljke koje pospješuju izlučivanje sluzi i za iskašljavanje u kojima ima sluzi. Izvana djelujemo odgovarajućim kupkama. Za kronične katare najprije je potrebno dosta topline, vrući povoji na prsa s trinama od sijena ili djelomične kupelji s rastućom temperaturom vode. Ako srce dopušta, djelotvorne su i parne kupelji za lice i glavu, pa čak i za cjelokupno tijelo. Od čisto toplih postupaka, vremenom prelazimo na umjerene a zatim na hladne postupke, sve u svrhu jačanja organizma. Očvrsnuo organizam najbolje je jamstvo da se bolest neće vratiti. Naravno, treba odbaciti i eventualne štetne navike.
       Umjereno utopljeni šetati što više po čistom zraku. Pušenje je zabranjeno u potpunosti. Ukoliko je bolesnik dijabetičar, zabranjeno je čajeve i jela sladiti medom.

        U liječenju je potrebno strpljenje i ustrajnost, i treba zapamtiti, liječenje biljem donosi rezultate nakon 6 tjedana. Upravo zato i većina bolesnika radije pribjegava tabletama, mada ni njih ne smijemo ignorirati !         

       Akutni bronhijalni katar traje nekoliko dana ili nedjelja, a kronični po 3 i više mjeseci tijekom nekoliko godina, čak i cijelog života. Problem nastaje kada sluznica jako naotekne i što se skupi mnogo sluzi čime se sprečava ulazak zraka u pluća.
         Kronični bronhijalni katar se gotovo uvijek javlja kod srčanih grešaka. U lakim slučajevima se očituje u jutarnjem kašljanju i izbacivanju rastezljive i ljepljive sluzi, uz koju se ponekad pojavljuju pomiješane male količine krvi. Pred večer kašalj se pojačava. Ukoliko se bolest pogoršava, ponekad, kada se mijenja vrijeme, može doći do ponestajanja daha i gušenje, pa bolesnici moraju cijelu noć prosjediti u krevetu.
       Kod iskašljavanja se pojavljuju dva sloja : donji je gnojan, a gornji sluzast i pjenast.

       Vrlo dobri rezultati u liječenju postignuti su melemom  VITAMEL univerzal.