OPG ČORIĆ
MIBPG.000177478

Krčić 4
10291 Prigorje Brdovečko

01/33-97-658

098/98-199-48

092/170-18-38

 

O moždanoj cirkulaciji

 

SLABA MOŽDANA CIRKULACIJA

      Ateroskleroza krvnih žila mozga jedan je od najčešćih poremećaja cirkulacije krvi u mozgu. Razvija se postupno, tijekom godina i dio je prirodnog procesa starenja.

       Različita stanja mogu utjecati na dovod krvi u mozak i uzrokovati smetnje s optokom krvi u mozgu. Kod određenih stanja mozak može dobivati premalo ili previše krvi, pa tada nastaju problemi s optokom krvi u mozgu.
       Kad popuca neka od krvnih žila u mozgu, u mozak dolazi previše krvi i tada govorimo o izljevu krvi u mozak.
       Moždani udar pak nastaje kad je dovod krvi u mozak potpuno prekinut ugruškom krvi.

       Međutim, najčešći od svih poremećaja cirkulacije krvi u mozgu je ateroskleroza krvnih žila mozga.
       Ateroskleroza krvnih žila mozga je bolest kod koje dolazi do patoloških promjena na krvnim žilama mozga, što uzrokuje njihovo suženje. Krvne žile postaju neelastične i krute, moždana cirkulacija slaba, a mozak slabije opskrbljen krvlju. Uslijed slabe moždane cirkulacije i nedovoljne ishrane, mozak postajemanji, a pojedini dijelovi propadaju.
       Iako je ateroskleroza bolest čiji je uzrok nepoznat, rizičnim faktorima se smatraju visoki krvni tlak, bolesti srca, šećerna bolest, povišeni kolesterol u krvi, te alkohol i nikotin. Osim toga, ateroskleroza krvnih žila mozga dio je prirodnog procesastarenja, pa je jedan od najčešćih uzroka slabe moždane cirkulacije u poodmakloj dobi.

       Kao što se bolest razvija postupno, tijekom godina, tako je i njezino liječenje dugotrajno.

       Zbog toga je najvažnije sprečavati i usporavati bolest zdravom prehranom i biljnim pripravcima, posebno onima koji šire krvne žile, smanjuju krvni tlak i pospješuju moždanu cirkulaciju.

       Kapi medvjeđeg luka su pomoć kod povišenog krvnog tlaka i ovapnjenja žila.  Kapi medvjeđeg luka pomažu pri smanjenju visokog krvnog tlaka kroz poboljšavanje elastičnosti krvnih žila.