OPG ČORIĆ
MIBPG.000177478

Krčić 4
10291 Prigorje Brdovečko

01/33-97-658

098/98-199-48

092/170-18-38

 

O mršavljenju

 

Nešto o mršavljenu

     Odlučili ste da se borite sa viškom kilograma, lošom prehranom, slabim kretanjem i stresom. Naš dijetetski program pomoći  će Vam da ustrajete u odluci i skratite put do zdravlja, ljepote i samopouzdanja.
                   Uzroci prekomjerne tjelesne težine su različiti – nepravilna prehrana, poremećaj metabolizma kao posljedica drugih poremećaja i oboljenja i sl.
                   Posljedice prekomjerne tjelesne težine - pored toga što predstavlja estetski problem, prekomjerna tjelesna težina je jedan od važnijih faktora rizika u nastajanju kardiovaskularnih oboljenja, oboljenja jetre i dijabetesa.
                   Liječenje prekomjerne tjelesne težine - najuspešniji način liječenja prekomjerne tjelesne težine je disciplinirana individualna dijeta, uz stručnu pomoć i savjet liječnika, uz raznovrstan fizički rad i rekreaciju. Treba izbjegavati rigorozne dijete, koje traže izbacivanje pojedinih obroka, jer svako naglo skidanje kilograma, prati još brže vraćanje kilograma i vidljive promjene na koži u vidu strija.
                   Pod dijetom za mršavljenje smatra se smanjeni dnevni unos kalorija putem hrane. Prilikom primjene dijete za mršavljenje, osoba ne bi smjela uzimati manje namirnica od onih koje će im osigurati unos tolike količine kalorija koja će zadovoljiti potrebe za bazalnim metabolizmom - to je ona količina energije koja je našem organizmu prijeko potrebna za odvijanje osnovnih biokemijskih procesa pri sobnoj temperaturi, u stanju potpunog mirovanja.
                   Također je bolje jesti manje, ali češće tijekom dana, nego se prejesti jednom ili dvaput tijekom dana. Time se smanjuje pojava osjećaja prekomjerne gladi te se uzeta hrana puno bolje iskorištava za obavljanje tjelesnog rada. Nasuprot tome, uzimanjem jednog velikog obroka dnevno, dolazi do pohrane raznih metabolita koji se zbog zasićenja raznih enzimatskih sustava ne mogu adekvatno razgraditi, pa organizam te tvari pretvara u rezervu masti.

      Danas sve popularnije brze dijete imaju za posljedicu suprotno djelovanje. Takvim dijetama gubi se više mišićne mase nego masnog tkiva, a čim se sa takvom dijetom prestane, vraćaju se izgubljeni kilogrami u obliku masnih "jastučića". To  je rezultat prilagodbe organizma u smislu zaštite - akumulacijom rezervi masti - od eventualnih ponovnih šokova gladovanja.

       Osim što se moraju zadovoljiti energetske potrebe za bazalnim metabolizmom, važno je da hrana sadrži sve potrebne nutritivne komponente: bjelančevine, masti, šećere, vodu, vitamine i minerale. Nedostatak nekih od ovih nutritivnih komponenti kroz duži vremenski period - pogotovo bjelančevina, minerala i vitamina, ali i pojedinih vrsta masnih kiselina - može za organizam imati štetne posljedice u smislu narušavanja ljudskog zdravlja.

       Redovnom uporabom našeg dijetetskog programa - ČAJA ZA MRŠAVLJENJE, , KAPI ZA MRŠAVLJENJE - postiže se vidljiv efekat. Nakon 4-5 tjedana tijelo se oslobađa od 4 do 5 cm nekadašnjeg obujma.