OPG ČORIĆ
MIBPG.000177478

Krčić 4
10291 Prigorje Brdovečko

01/33-97-658

098/98-199-48

092/170-18-38

 

O gihtu

 

Ulozi ili giht - liječenje i terapija dijetom

       Od ove bolesti ljudi pate već više tisuća godina a zvali su je i "bolešću bogatih ljudi". Naime, primijećeno je da oni koji obilno jedu i piju, ne samo da su debeli, već su često žrtve i uloga ili gihta.

       Je li to zaista tako?
       Pa, uglavnom danas nije - bar za razvijene zemlje zapada gdje se jede previše i gdje pola pučanstva ima prekomjernu težinu.
       No, ipak se mora reći da je giht većinom problem muškaraca koji redovito obilno jedu i piju, predebeli su i stariji od 35 godina.

       Koji je pravi uzrok nastanka ove neugodne bolesti?
       Radi se o poremećaju metabolizma (mijene tvari) purina, kemijske tvari od koje nastaje mokraćna kiselina. Ona se nakuplja u krvi i u obliku kristala odlaže u male zglobove i okolna tkiva, stvarajući čvorove. Omiljena mjesta su uho, palac na nozi i lakat, ali mogu biti i druga.
       Kako se zbog odloženih kristala razvija upala zgloba, on postaje otečen, topao i vrlo bolan. Tako je u akutnom napadu. Kada on prestane, obično prođe neko vrijeme pa uslijedi novi napad. Što je dulji tijek bolesti, to su napadi češći i dulje traju. U konačnici, zglob je potpuno uništen.

       Napad gihta može provocirati teški fizički napor ili ozljeda, ali i preobilan obrok s dosta alkohola.
       Povišene vrijednosti mokraćne kiseline mogu biti uzrok i stvaranja kamenaca u bubregu.

       Liječenje
       Svakako se primjenjuju učinkoviti lijekovi koji djeluju na principu otežavanja stvaranja ili pak pojačanog izlučivanja već stvorene mokraćne kiseline: Bolesnici često uzimaju i protuupalne nesteroide lijekove, primjerice Andol ili Aspirin, sve dok se ne jave neugodne nuspojave.

      Terapija dijetom
       Nekad su se bolesnici strogo držali trajne dijete, ali danas to nije tako: zna se da 85 % purina nastaje u organizmu zbog defekta u lučenju enzima urikaze, koji netopivi oblik mokraćne kiseline pretvara u topljivi, pa se zbog toga mokraćna kiselina može normalno izlučiti.
       Lijekovi su bitni u liječenju, ali se u vrijeme napada ipak preporučuje izbjegavati hranu bogatu purinima, zbog toga da se izbjegne metabolički stres i uzme manja doza lijekova. Tada je poželjno uzimati i veće količine tekućine - oko 3 litre dnevno - kako bi se spriječilo stvaranje kamenaca u bubregu. U vrijeme napada dobro je jesti hranu bogatu ugljikohidratima, s manje masti i bjelančevina, a svakako treba izbjegavati hranu bogatu purinima.
       Između dvaju napada vrijede uobičajena pravila zdrave prehrane.

       Hrana s visokim sadržajem purina
       Iznutrice (srce, bubrezi, mozak), mesne juhe i ekstrakti, mljeveno meso, srdela, skuša, školjke, ikra, meso guske.

         Hrana s umjerenom količinom purina
       Perad, ribe, meso, grašak, špinat, suhi grah i leća, gljive.

       Svakako treba istaknuti koliko je važno održavati normalnu tjelesnu težinu, te nikako provoditi stroge kure mršavljenja, izbjegavati pretjerivanja u jelu i piću.

       Tisućama godina giht se liječi i biljkama, koje djeluju diuretski i pojačavaju mokrenje.

       Naš ČAJ PROTIV GIHTA preporučuje se kod gihta, povišene razine mokraćne kiseline u krvi, kod tegoba sa zglobovima reumatskog porijekla. Čaj djeluje diuretski i dezinfekcijski, pospješuje i pojačava mokrenje, pomaže izlučivanje mokraćne kiseline iz organizma, bjelančevina u mokraći i bakterija.